Byť katolík, a nie tradicionalistický partizán

Pred nejakým časom som bol pozvaný do jedného slovenského mesta, aby som slúžil svätú omšu pre skupinu gymnazistov. Svätú omšu v slovenčine, teda podľa liturgickej reformy. Správa obletela do niekoľkých hodín mesto, aj miestny kňazský seminár. Bohoslovci i jeden kňaz sa čudovali: Urbančok slúži pokoncilovú liturgiu?

Niekoľko dní po tejto udalosti jeden môj známy stretol jedného kňaza z inej časti Slovenska. Ten mu mal zvestovať, že tí tradiční s Urbančokom sú proti pápežovi. Keďže išlo o môjho dobrého priateľa, ktorý ma dôverne pozná a počul množstvo mojich kázní, namietal. Keď už dotyčný predstavený nemal iný argument, aby ma ďalej očiernil (aspoň jeho pohľadom), dodal, že Urbančok chodí po Ríme v saturne (okrúhly kňazský klobúk, ktorý bežne kňazi pred koncilom nosili). Keď mi to referoval, povedal som mu, že za posledné tri roky som ho mal na hlave raz. Aj to zo srandy ku kamarátovi kňazovi, s ktorým sme išli na obed. Okrem toho, že ho zrejme začnem nosiť pravidelne, mi ostalo zarazené konštatovanie tohto môjho priateľa: „Takto sa šíria klebety. Už ani kňazom nemožno dnes veriť.“

Keďže som dlhšie konfrontovaný s rozličnými názormi tohto druhu, rozhodol som sa nateraz reagovať týmto blogom, hoci by som rád napísal celú knihu na danú tému. Keďže v Cirkvi prebiehajú rozličné diskusie, kde sa spochybňujú aj základy viery, ktoré sú pre katolíka nespochybniteľné, rozhodol som sa prispieť do diskusie aj ja. Aspoň tým, ktorým dobrá vôľa nechýba, chcem vysvetliť niekoľko základných postojov.

Pokračovanie článku na Spolku latinskej omše

 Neváhajte mi napísať Vaše postrehy a nápady emailom na info@oteclubomir.sk

Vaše milodary umožnia vznik povzbudivých myšlienok a ich publikovanie. Akákoľvek čiastka je veľkou pomocou!

Previous
Previous

BÝVALÝ PREDSEDA TALIANSKEHO SENÁTU MARCELLO PERA O SMRTI EURÓPY

Next
Next

POŽEHNANIE HOMOSEXUÁLNYCH PÁROV: DOMINIKÁNI Z TOULOUSE VSTUPUJÚ DO DISKUSIE