VOJNA, MIER A ATENTÁT

Foto: Printscreen

Katolícke noviny priniesli 28. apríla tohto roku článok, podľa ktorého je morálne správne, aby ľudia podporovali nákup zbraní pre účely vojny na Ukrajine. Renomovaný autor a uznávaný odborník na právo (mimochodom kandidát KDH) dobre si vedomý slov súčasného pápeža Františka v závere, po tom čo takýto krok odobril, šalamúnsky dodáva, že je potrebné neustále vyzývať k dialógu s cieľom dosiahnutia mieru.

V knihe, ktorú daroval pápež počas svojej návštevy Vatikánu slovenskej prezidentke s názvom „Proti vojne. Odvaha budovať mier“ píše okrem iného hlava katolíckej Cirkvi nasledovné: „To je šialené! Skutočná odpoveď nespočíva v ďalších zbraniach, ďalších sankciách, ďalších politicko-vojenských spojenectvách, ale v odlišnom nastavení, v inom spôsobe riadenia súčasného globalizovaného sveta – bez súčasného cerenia zubov – v inom spôsobe nastavenia medzinárodných vzťahov... Výdavky na zbrojenie sú škandalózne. Je strašné, aké čiastky sa míňajú na zbrane!“ Skrátka pravý opak toho, čo uvedený článok v KN odporúča. Podľa pápeža je ďalšie zbrojenie len prilievaním benzínu do ohňa.

Ako to prednedávnom poznamenal známy taliansky historik Prof. Roberto de Mattei, „zdá sa že záujmom západných diplomacií je čo najviac oddialiť všeobecný požiar, o ktorom sa všetci domnievajú, že je nevyhnutný“. Dôvodom tohto pesimizmu je, že nikto nevie ako z požiara von. Stratili sme nad ním, ako nad všetkým čo sa nesie na vlne vášní kontrolu.

Znamená to azda, že odpoveď kresťana na to ako dosiahnuť pokoj má byť úplná rezignácia ? Vonkoncom nie. V stredu sme boli svedkami toho, ako jeden údajný pacifista spáchal atentát na premiéra našej krajiny. Pokoj je ako hovorí svätý Augustín výsledkom poriadku (De Civitate Dei, lib. 19, c. 12, 1). Pacifizmus je jeho popretím, je len falošným tlmením vášní a ako sme to videli napokon vedie k ich vzbure v podobe násilia. Zrušenie diskusií môže byť chvíľkovo účinné, na utlmenie vášní. Poriadok vedúci k pokoju si však žiada racionálnu diskusiu postavenú na faktoch. Snaha o umlčanie racionálnej diskusie je sama o sebe aktom násilníctva.

Často sme svedkami irónie tých, ktorí majú plné ústa mieru a ľudskej dôstojnosti a zároveň vzbudzujú verejné prenasledovanie tých, ktorí s nimi nesúhlasia. Je prejavom orwelovskej doby v ktorej žijeme, že tí, ktorí najhlasnejšie hovoria, že sú proti násiliu sa k nemu najčastejšie uchylujú. Živým dôkazom toho je aj atentátnik z Levíc. Ak chceme návrat pokoja, je na čase, aby každý jeden z nás odložil emocionálne uvažovanie bokom a vrátili sa k rozumu. Chladné, rozumné uvažovanie postavené na faktoch a argumentoch, bude prvým krokom k pokoju, ktorý si želá každý jeden z nás. K tomu nás pozýva aj pápež František v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

 Neváhajte mi napísať Vaše postrehy a nápady emailom na info@oteclubomir.sk

Vaše milodary umožnia vznik povzbudivých myšlienok a ich publikovanie. Akákoľvek čiastka je veľkou pomocou!

Previous
Previous

Kto na Slovensku chce ženský diakonát v cirkvi?

Next
Next

HABSBURSKÁ CESTA - Kráľovský dar od arcivojvodu Eduarda