Týždeň očami otca Ľubomíra (1)

Priatelia, rozhodol som sa pre osobnejšiu komunikáciu s Vami a komunikovanie niektorých myšlienok zaviesť túto novú, týždennú rubriku, ktorú by som chcel zverejniť každý týždeň v utorok, niekoľko myšlienok z uplynulých dní… Príjemné čítanie a budem rád ak mi napíšete Vaše myšlienky a odozvy na info@oteclubomir.sk ! 

Minulý víkend som sa mal vrátiť do Ríma, avšak bacil zamedzil možnosti cestovania a znova ma pripútal k posteli. Pre človeka zvyknutého na neustály pohyb a aktivity je to čas náročný, keď jeho túžby prekračujú jeho aktuálne sily. Po roku si znova pripomínam skúsenosť, keď som ležal s COVID 19 a bol som nútený prehodnotiť mnohé životné hodnoty. Príležitosť hoci aj takéhoto malého utrpenia je veľkým Božím darom, kedy si môžeme ešte lepšie zdokonaliť svoje úmysly a životné hodnoty.

 Práve pri tejto príležitosti uplynie 12.1, v čase keď píšem tento príspevok výročie smrti významného konzervatívneho mysliteľa Rogera Scrutona, ktorý nás opustil pred dvoma rokmi. Scruton zomrel na následky rakoviny. Tesne predtým ho ešte stihla vyznamenať maďarská vláda. Pridala sa tak k tej Českej a Poľskej. Ako to býva zvykom, na Slovensku si takéto osobnosti nevážime, takže Slovenské štátne vyznamenanie nedostal, hoci za komunizmu riskoval a chodil sem tajne vyučovať filozofiu, za čo ho raz z Brna aj vykázali. Ak sa nemýlim jeho tajných prednášok sa mal zúčastňovať aj súčasný český premiér Fiala.

 Práve pred rokom som ležal chorý na COVID 19, keď som sledoval online konferenciu pri príležitosti Scrutonovej smrti. Vystúpil na nej aj Francesco Giubilei, mladý 28 ročný muž a autor 8 kvalitných kníh s vlastným vydavateľstvom. Medzičasom sme sa stali dobrými priateľmi a Francesco už stihol navštíviť aj našu krajinu i našu krásnu Trnavu. Jeho návšteva ma len uistila v tom, že pojem „konzervativizmus“ je zatiaľ len zbožnou túžbou našej krajiny.

Jeden citát z diela Scrutona, ktorý stojí za všetky:

 "Skutočný dôvod, prečo sú ľudia konzervatívni, je ten, že sú pripútaní k veciam, ktoré majú radi, a chcú ich chrániť pred zneužitím a rozkladom. Sú pripútaní k svojej rodine, priateľom, náboženstvu a okoliu. Celý život rozlišujú medzi vecami, ktoré majú radi, a vecami, ktoré ohrozujú ich bezpečnosť a pokoj." 

Dnešný deň ohlásili nové pravidlá pre Bohoslužby, aj tentokrát tak urobil Úrad verejného zdravotníctva. V mnohých iných krajinách je sloboda Cirkvi rešpektovaná a tak napríklad v susednom Maďarsku od začiatku Pandémie Štát povedal, že je to vec Cirkvi ako si nastaví pravidlá. V Taliansku, kde je v súčasnosti miera zaočkovanosti 95% za celý čas nikoho nenapadlo segregovať veriacich. Talianska biskupská konferencia zdôraznila, že sviatosti sú pre všetkých, tak ako to koniec koncov definuje aj kánonické právo. Zdravotný stav niekoho nie je uvedený ako obmedzenie pre prijatie sviatostí a teda sa jedná o porušenie Univerzálneho práva Cirkvi. Upozornil na to na svojom profile aj prostredníctvom odvolania sa na svojho profesora práva otec Radovan. Jeho postrehy si môžete prečítať na stránke s názvom „Podcasty otca Radovana“. 

 Zajtra v tradičnej liturgii oslávime sviatok Krstu Krista Pána, ktorý sa tradične slávi 13. januára. Vtedy končí oktáva slávnosti Zjavenia Pána. Celé vianočné obdobie sme rozjímali nad tajomstvom a veľkosťou toho, že Boh sa stal človekom. Sviatok Kristovho krstu nám pripomína, že bez Kristovho vtelenia, by sme sa nemohli ani my stať Božími deťmi. Sme synmi v Jeho synovi. Buďme za tento dar vďační a šírme ho v našej spoločnosti svedectvom nášho života. Tak sa naša viera stane naozaj „Nákazlivou“. Ďakujem všetkým, ktorí si knihu, ktorú som s rovnakým názvom napísal obstarali. Čoskoro bude dostupná dotlač. 

Ozvem sa Vám znova budúci týždeň. Dovtedy požehnaný čas všetkým !

o. Ľubomír

Vaše milodary umožnia vznik povzbudivých myšlienok a ich publikovanie. Akákoľvek čiastka je veľkou pomocou!

Previous
Previous

Svätý Alfonz M. Liguori o návrate Svätej rodiny z Egypta

Next
Next

Bol som v očistci, toto som videl. Priateľ Pátra Pia o očistci.